Naturliga B-vitaminer
B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer, vilka som regel finns tillsammans i vår mat. Gemensamt kan sägas att B-vitaminerna håller igång vår ämnesomsättning och är därför livsnödvändiga. Men hur får vi i oss dessa viktiga vitaminer? Naturligtvis genom att välja en vitaminrik kost, gärna i kombination med ett bra kosttillskott. Sedan urminnes tider har människan använt jäst men främst som ett hjälpmedel vid bakning samt vid öl- och vinframställning. Idag vet vi att jäst dessutom är en ypperlig källa till B-vitaminer.
Vad är jäst?
Jäst en sorts svamp som består av mikroskopiskt små celler, svamparna har en förmåga att jäsa kolhydrater så att alkohol och koldioxid bildas. Det är dessa egenskaper som utnyttjas vid vin- och ölframställning. Vinjästen sitter i skalet på vindruvorna, och det finns flera olika sorters vinjäst som i sin tur ger sin speciella vinsort. Öljäst har en speciellt kraftig jäsförmåga, vilket gjorde att förr använde man det som blev över efter öljäsningen till brödbak. Ursprungligen är alltså öljäst och brödjäst ungefär samma sak. Numera framställs öljäst och brödjäst industriellt var för sig.
Men alla jästsorter har inte lika högt innehåll av B-vitaminer. Högst innehåll har näringsjästen. Till Bjäst har vi dessutom valt en speciell ras av näringsjäst, saccharomyces cerevisiae. Denna ras har valts ut pga. sin fina sammansättning av proteiner och dess förmåga att på naturlig väg bilda höga vitaminhalter.
Processen
Hur går det då till när små jästceller blir till Bjäst? Jo, allt börjar med att de levande jästcellerna blandas tillsammans med en optimal näringslösning i en behållare. Under kontrollerade former med tillgång till ren luft och med rätt temperatur växer den mer och mer. Allteftersom den växer flyttas blandningen över till en större behållare. Slutligen pumpas blandningen ut och cellerna avdödas genom att man öppnar cellerna, som därmed inte kan ”växa” mer. Blandningen hälls därefter i en separator där vattnet avskiljs. Nu har vi fått en blöt, men centrifugerad puré bestående av öppna avdödade jästceller. Purén blir sedan slutligen torkad under skonsam värme och vakumsugning. Detta sker genom att purén fördelas på en snurrande varm trumma med sug. När jästen torkat skrapas den försiktigt av trumman och förpackas omedelbart.
Viktigt att veta
Vi får ofta frågor om Bjäst kan jäsa. Svaret är nej, jästcellerna är helt avdödade och har förlorat sin jäsningsförmåga. Bjäst kan därför inte användas som jäsningsmedel.
Bjäst Vegan B12
Bjäst Vegan B12 är ett komplement för dig som vill vara säker på att du får i dig tillräckligt med vitamin B12 och är speciellt lämpad för dig som äter vegansk kost.
Bjäst-familjen
Förutom Bjäst Vegan B12 finns även Bjäst Flingor, Bjäst Extra och Bjäst Original.
Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. Källa: Livsmedelsverket
Innehåll per tablett
Vitamin B12 | 9 µg |